Monday, April 23, 2012

Orang Malaysia Memang Camni...Kot....

Assalamualaikum.....

pagi tadi aku pegi keje awal...wahhh, bangga seyh....tapi, aku sampai ofis sama gak lambatnya....kaw nak taw sebab pe??pagi tadi ujan telah turun dengan renyai-renyai....boleh sesape bagitaw ape kaitan hujan ngan jemmed???

rain leads to traffic jammed??? naaa....

Ni lah deyh kaitannya.....aku kan cam tak faham dengan..ermmm, pemandu berhemah malaysia ni....kalau korang notice la kan, jalan kat malaysia ni akan jemmed bila berada dalam situasi berikut....

1: UJAN RENYAI-RENYAI.......kalau jemmed masa ujan lebat, ok fine aku leh terima lagi...sebab masa ujan lebat, penglihatan memang agak terhad dan keadaan jalan yang licin buat kita nak kena drive dengan kadar perlahan so kereta canggih manggih korang tak masuk lopak tengah highway......tapi, kalau cuma hujan renyai-renyai bawak kereta dengan kelajuan 40km/h??? baik korang dok umah jela tunggu sampai ujan benti baru gi keje......

2: PEGI KEJE / BALIK KEJE....ni pun aku musykil gak....FYI orang kat Malaysia ni dah makin maju....maju disini maksudnya adalah satu pemandangan yang normal jika sebuah rumah ada lebih dari satu kereta....kalau kat rumah tu ada 10 orang yang mempunyai lesen memandu, maka akan ada 10 buah kereta kat rumah tu...zaman sekarang ni sekolah pun dah kene sediakan parking untuk student tahu??? jadi, apa sebab lain yang buat jalan nauzubillah jemmed kat dua masa ni??? aku penah tau tengok sepasang suami isteri ni (aku bajet diaorang tu hasben n wife, kalau salah lantaklah..;p) yang naik kereta lain-lain berjalan beriringan....bayangkan jalan yang ada dua lane tu dia buat cam jalan dia....hangen je...

3: MASA MATAHARI BARU NAK MENYINAR.....ni aku rasa majoriti yang lalu kat jalan tu memang dah sedia maklum pasal ni....korang tahu tak jalan exit nak pergi Subang Airport tu??? 

klik untuk nak berlebihan kecoh....

exit ni la yang aku nak cuba sampaikan.....thanks cik google....aku bukan lalu jalan ni setiap hari pun....kadang-kadang je aku lalu kalau hantar kakak aku gi keje.....tapi, jalan ni memang fames glamer jammed hanya kerana matahari baru nak muncul.....mungkin pemandu malaysia ni majoritinya silau jadi bila lihat matahari diaorang takleh nak fokus.....tak pun diaorang memang suka tengok pemandangan pagi....agaknye la kan.....

4: MASA ADA EKSIDEN.....yang ni tak payah nak explain panjang pun sume orang dah tahu.....aku bangga jadi orang Malaysia, kitaorang mempunyai sifat prihatin yang amat tinggi....jadi, bila ada kemalangan even kat jalan bertentangan kat highway, kami turut bersimpati dengan mereka yang terlibat dalam kemalangan tu....jadi, kami tunjuk rasa prihatin dengan cara memperlahankan kenderaan dengan harapan ada lori duit syiling mahupun lori membawa minyak masak dan sebagainya yang terlibat.....durian runtuh la katakan.....chittt.......menyampah, jalan jela, sebok plak nak tengok...bukan korang leh tolong pun kan????

~this make Malaysian Malaysia~

Sunday, April 22, 2012

MAK AYAH SAYA BEST IN THE ENTIRE WORLD....

Assalamualaikum......

Dalam hidup ni kan, penah tak korang sesecond fikir betapa beruntungnya korang de mak ayah??? penah fikir camne agaknye nasib orang yang mak ayahnya dah takde ataupun worse case, tak penah kenal langsung ngan mak ayah diaorang??? kesian kan??? kalau tanya aku, mak ayah aku orang yang paling best penah aku ada.....yang paling penting, sebab diaorang la aku wujud....

Aku kan dah sampai umur mengada menggatal nak kawen padahal tak sedar hutang PTPTN pun belum stat bayar tapi excited pulak dengar nak dihapuskan last-last kecewa bila taw tu sume dusta semata je...so, last weekend aku try story morry kat parents aku pasal beliau....aritu aku cuma bagi intro sikit-sikit jela....yela, gila kau baru mula-mula dah nak bagitaw sume??? nampak benor aku ni desperate kan??? hahahaha....

Tapi kau tak tau betapa jerih perihnya aku nak stat....seminggu okay aku simpan story aku...aku ni dah la jenis takleh nak simpan gosip lame-lame, rase cam nak demam je....so, aku pun stat cite la....isi penceritaan aku takleh la nak reveal kan?? yela, artis pun tak citer inside out pasal diaorang walaupun pada dasarnya diaorang tu adalah hak milik umum.....tapi, aku bukanlah nak cakap aku ni artis....overtaw ngaku diri sendiri fofular padahal tak....

Kau nak tahu, mak ayah aku positif je ngan sume cite-cite aku pasal beliau....aku bangga plus plus terharu....yela, walaupun mak ayah aku nampak cam " pehal kaw nak pandang-pandang anak aku"....sebenarnye diaorang tak camtu....trust me, hahahaha....anaknya je nampak cam nak jaga harus maintanence tinggi...padahal tak pun....nanti aku de mase, aku citer tersiratnya diri aku....tak semestinya yang kita nampak baik memerlukan belanja yang tinggi dan boleh dapat sekelip mata.....

Dah, post ni aku cuma nak kasitaw mak ayah aku best je.....citer yang lain, nanti aku kasitaw kendian ye???

Tuesday, April 17, 2012

week 1

Assalamualaikum.....

start dari entry ni, kebanyakan entry aku akan berkisar kepada kisah weird....ye, kisah yang aku cuba nak explain kenapa aku mengada-ngada nak tukar caption kat tepi ni...------>

the story starts here.....di suatu petang yang sepipipi, pak mat jual rotitititi....eh, tak...camni...ade satu pagi tu, aku giler lah bosannye...almaklumlah bila kita keje kat department yang cuma hanya ada kau sorang je, jadi sume-sume akan suka hati kat kau jela.... so, this guy say hye kat aku....disebabkan aku bosan, aku reply....pelik bin ajaib, dia tahu sume pasal aku....sebenarnya, dia kawan sama sekolah aku dulu......tapi, aku tak kenal dia...nampak sangat aku ni kejam antisosial kan??? dia suh aku checkout majalah skolah dulu.....petang tu jugak aku balik umah family aku......

okay, aku takdenye bawak sampai laju camni....eksen je bajet aku bawak BMW......

tapi, semangat aku ternyata sia-sia sebab kenyataannya aku dah berjaya buang majalah sekolah aku......*down*.......tapi takpe, mr.muscle kan ade......jadi, aku tak open dah cite majalah skola, takut terkantoi pula sudah tidak mahu mengenang zaman sekolah, hahahahha.....so, starts from there, relationship kiteorang berkembang maju bak bunga mawar di musim bunga.....dan, korang nak tahu kenapa aku dengan rela hatinya publish kisah ni???


*cinta tak semestinye harus mengenal lama*

aku nak tengok sejauh mana keikhlasan dia kat aku....and sejauh mana dia akan tunaikan janji-janji dia....and sebab utama aku terima dia ialah sebab dia bukan orang degil, lurus pula tu.....nak gi keluar jumpa membe pun nak kasitaw aku.....mungkin sekarang je kot dia camtu...after-after, ntah la kan??? yang paling best, slamber je dia bagi no ic dia kat aku....orang lain??? no icnye tak dapat, soklan berjela-jela yang ada...

harapan aku semoga ini akan jadi yang terakhir untuk aku....aku nak jadi B2B DIY yang berjaya....~tetibe~