Thursday, December 22, 2011

TiPs Nak BeRjAyA tEmUdUgA....

Assalamualaikum......

Ujung tahun ni ramai yang abes belajar kan...SPM, STPM da hampir je nak taw keputusannya...cuak tak, cuak tak??? x kurang gak yang dah dengan jayanya habiskan pelajaran...bangga kan, lagi2 bila xde sem ripit....masa ni la semua da bizi dah ngalahkan pm carik keje....xkirelah keje sementara suka-suka ke mahupun kerja tetap...hari2 g walk-in...last2 dapat panggilan untuk interview.....haa, ni nak kongsi sikit pasal cara-cara nak berjaya dalam interview...guna frasa "tips" nampak sangat poyo kan??? ehhehehe.....


1 : PENAMPILAN.....ni yang paling penting...first impression....ni aku nak nasihat sikit la eh, korang yang pergi interview atas panggilan ni kirenye cam da 90% akan dapat keje tu...ni betul, xtipu taw??? so, kenapa nak bazirkan peluang ni kan?? so, do some research keje ape yang korang apply...paling penting, company pe...jangan la apply keje secretary tapi gi interview pakai selipar, baju lain, kain lain, tudung ntah pape, rambut bekaler konon style abes.....aku kot dapat orang camni datang interview memang aku tanya lebih kurang je pastu suh dia balik....

2 : MAKE SOME RESEARCH.....gi interview jangan men redah je...company sekarang ni dah de website sendiri...yang xde website namenye company tu menipu....bukan pe, xde la korang nak ternganga bila kena tanya company tu watpe...masa ni la korang boleh nak taw all about the company....ni x, director aka owner company tu yang interview korang pun korang xtaw....ni realiti taw?? aku dulu kene interview ngan director company kaw tahu?? seb baik la beliau dah la hensem, sporting plak tu...confident semacam je interview....*jahat*

3 : COMMUNICATION......atau bahasa mudahnye cara komunikasi korang....ni paling penting ni...memang la bila korang wat resume, korang harap prospect employer korang akan impress ngan tahap kebagusan korang berbahasa....lagi2 bahasa inggeris....sebelum tulis, nilai sendiri betul ke korang sampai tahap tu....jangan la bajet korang hebat sangat speaking letak profiency(btul ke aku eje ni??lantak...) level sampai 8/10....kekadang ade gak taw interviewer yg nakal ni....contohnye cam aku, hahahaha...penah sekali aku dapat budak punya la belagak tulis level speaking london dy sampai 8...so, aku pun test dia...mula2 aku interview dalam bahasa melayu....dengan confidentnye jawab nih...last2 aku tanya dia satu soklan simple je...."discribe urself in english"...hambik kaw...tergagap nak menjawab...i, err dan senyap....faham maksud aku pe????

4 : IMPRESS THE INTERVIEWER....caranya simple je....jawab je sume soklan yang ditanya secara jujur...bila korang terlalu sangat nak jawapan tu jadi perfect, makin teruk bunyinye...jawab je spontan....tapi, yang de kene mengene ngan soklan la kan...kalau boleh, selitkan sikit sense of humor tapi jangan melampau sangat....aku masa interview dulu director tu suh aku menyanyi....memang bunyi cam merepek je....sampai aku terbuat sound effect "haaaaa???"....tapi, xdela aku nyanyi kan, maunye satu ofis tu ingat aku xsiuman...aku jawab la aku suare xsedap, t kalau aku nyanyi ujan....

5 : IMMEDIATE AVAILABILITY......ni kan keje first korang...so, bila sang penemuduga tanya bila boleh mula keje, jawab je, " sekarang pun boleh".....ni soklan tricky sebenarnya....dia nak tengok sejauh mana korang betul2 minat ngan keje tu....kalau dengan selamba je korang jawab minggu depan sebab nak rehat, tenangkan diri, nak enjoy puas2, shopping masa year end sale lom sudah lagi, memang takkkkkk la jawapannya....kalau aku dapat jawapan camtu, senang je soklannye...nak keje ke nak rehat???

aku, sebab amalkan benda yang aku share kat atas ni la alhamdulillah aku dapat keje aku sekarang....usaha yang penting...jangan putus asa even pe pun yang korang terpaksa hadapi....so, selamat berjaya dalam interview ye???

No comments:

Post a Comment